小トトロ入りそうめんおすまし A small TOTORO in clear soup
小トトロ入りそうめんおすまし
A small TOTORO in clear soup
すまし汁のお風呂で半身浴する小トトロ。大きめのおふにちょっと細工をして、作りました。これもまた、おすましの味を壊さないような材料をつかって作っています♪大人の味がするおすましにトトロが入ってたら、子どももきっと喜んで食べてくれるはず^^
Japanese style good flavor soup. I made the small TOTORO with a dry baked wheat gluten. And I put "somen"; very thin white noodles made from wheat flour.
<<作り方動画挿入予定>>
作り方 How to cook it
材料(おすまし 1人前) Ingredients for 1 person
おふ 1個
a dry baked wheat gluten
そうめん 10〜30g
10-30g of somen; thin noodles
ほうれん草 少し
spinach a little
豆腐 2〜5切れ
2-5 cut tofu
のり 1枚
a sea weed
エリンギ 少し
eringi mushrooms a little
白だし
shirodashi; white soy sauce with soup stock
マヨネーズ 少し
mayonnaise a little
1. そうめん、エリンギ、ほうれん草はゆでておく。ほうれん草は一口大に切る。
Boil somen, eringi mushrooms, and spinach. And cut the spinach and eringi mushrooms into bite-size.
2. エリンギの白い部分をうすく丸く切り、トトロの白目を作る。黒目はのりで作る。
Make TOTORO's eyes with the white part of eringi mushrooms. And make black eyes with sea weed.
3. 楕円形のおふの長い部分を少し切る。(トトロの耳と耳の間の部分)
Cut the dry baked wheat gluten a little to make TOTORO's ears.
4. おふにエリンギとのりで作った目をつける。(マヨネーズを接着剤代わりにします!)
Paste the eyes to the dry baked wheat gluten. You have to use mayonnaise as a glue!
5. 鍋に白だしと水を入れ沸騰させ、ほうれん草、豆腐、そうめん、切り取った部分のおふを入れる。
Boil water and shirodashi on a pot. Then, put the spinach, tofu, and somen.
6. おわんに盛りつける。最後に小トトロを入れる。
Pour them into a bowl. The last, put the TOTORO on them.