小トトロ黒蜜づけ Small TOTOROs in brown sugar syrup
小トトロ黒蜜づけ
Small TOTOROs in brown sugar syrup
モチモチの小トトロ白玉だんごを、あまい黒蜜とイチゴで。トトロに見えるように、さらに味を崩さないように、小トトロの目もイチゴを使って作りました。白玉をトトロ形にするのには、ちょっとした工夫がいります^^ 今回は、上からきな粉をかけてゴージャスに!
I made small TOTOROs with sticky rice balls. It's a kind of Japanese sweets. Very cute and delicious!!
<<作り方動画挿入予定>>
作り方 How to cook them
材料(小トトロ 6〜9匹分) Ingredients for 6-9 small TOTOROs
白玉粉 50g
50g of glutinous rice flour
水 50g
50g of water
イチゴ 好きなだけ
strawberry as many as you want
黒蜜 好きなだけ
brown sugar syrup as much as you want
のり 1枚
a sea weed
(あれば)きな粉 好きなだけ
roasted soy flour, if you can get
1. 白玉粉に、水を少しずつ入れていきその都度よく混ぜる。混ざったら1つにまとめる。
Put the water into glutinous rice flour little by little. then, mix them. And gather them.
2. 鍋にお湯を沸騰させる。
Boil water on a pot.
3. 白玉を1つ1つまるめて置いていく。(手早く作業する)
Divide the dough into small portions, and roll into balls quickly.
4. 手を水で濡らしてから、丸い白玉に手早くトトロの耳を形作っていく。
Wet your hands, and shape ears to the balls quickly.
5. 沸騰したお湯に1つずつゆっくり落としていく。それぞれがくっつかないように。
Drop into the boiled water in the pot one by one.
6. 白玉が浮かんできたら、1分ほどしてから取り出す。
After 1 min later the TOTOROs become floating, pick them.
7. イチゴの中の白い部分でトトロの白目を作り、のりで黒目を作って貼る。
Make TOTOROs' eyes with the white part of strawberry. And make black eyes by sea weed.
8. 目を貼り付けたトトロをお皿に盛ったら、黒蜜とイチゴ、きな粉でデコレーションする。
Put the TOTOROs into a dish, and then, decorate with strawberry, black sugar syrup, and roasted soy flour.