大トトロ入りおでん Oden with big TOTOROs
大トトロ入りおでん
Oden with big TOTOROs
こんにゃくで大トトロカラーのグレーを表現しました。トトロファミリークッキーを作ったときに使った、手作りクッキー型を使います。大トトロがおふろに入ってるみたいで、とてもかわいいです♪
おでんのダシにタマネギをまるまる1個使うことで、野菜のやさしい甘みと新しい風味が加わるのですごくおすすめです!
Oden is a Japanese dish in which a variety of ingredients such as tofu, eggs, white radish, fried fish paste, and potatoes are boiled together in a large pot of seasoned fish broth. When you make the big TOTOROs, you have to use the hand-made cookie cutter.
<<作り方動画挿入予定>>
作り方 How to cook
材料(おでん 1人前) Ingredients for 1 person
にぼし 3〜6尾
3-6 dried small sardines
昆布 3cmくらい
3cm of kelp
タマネギ 1個
an onion
こんにゃく 1個
a konjac; yam cake
鶏もも肉 30〜50g
30-50g of chicken
卵 1個
an egg
大根 厚切り2個分くらい
cut white radish
おあげ 1枚
a deep fried tofu
スライスチーズ 1枚
1 sliced cheese
のり 1枚
1 sea weed
しょうゆ 大さじ1
1 tbsp of soy sauce
1. 卵はゆでておく。小鍋に水を2カップとにぼし、昆布を入れ、煮立たせる。
Boil the egg. And put the dried sardines, kelp, and 2 cups of water into a pot. Then, boil it.
2. 煮立ったら、タマネギをまるごと、こんにゃくをまるごと、鶏肉、ゆで卵、大根、おあげを入れ、フタをして煮る。
Then, put a whole onion, whole konjac, cut chicken, boiled egg, radish, and cut deep fried tofu into the pot, and boil them.
3. こんにゃくを取り出し、トトロの型に抜く。
Put the konjac out, and cut with a TOTORO-shaped cookie cutter.
4. スライスチーズを切り、トトロのお腹と白目として型抜きしたこんにゃくに貼る。のりで黒目とお腹の模様を作り貼る。
Make a stomach and eyes with sliced cheese. And make black eyes and the design of stomach with sea weed.
5. こんにゃくでできたトトロをそっと(のりやチーズが落ちないように)小鍋に戻す。
Put back the TOTOROs made of konjac into the pot.